Rafiki - Aandacht voor lesbische vrouwen en vrouwenrechten bij Oxville Cinema

Donderdagavond 5 maart organiseert Oxville Cinema in de Blauwe Zaal van De Meervaart om 19.30 uur in samenwerking met Pink Nieuw West en Roze in Beeld de vertoning van de Keniaanse film Rafiki, in het kader van zowel Internationale Vrouwendag, als de Black Cinema Month. Iedereen is van harte welkom!

‘Goede Keniaanse meisjes worden goede Keniaanse echtgenotes’, maar hoofdpersonen in de film: Kena en Ziki hebben heel andere plannen. Ondanks de politieke rivaliteit tussen hun families, houdt hun vriendschap stand. Ze steunen elkaar in het najagen van hun dromen in een conservatieve wereld. Als de liefde tussen de twee meisjes opbloeit, worden de vriendinnen voor de keuze gesteld: kiezen ze voor hun geluk of hun veiligheid?

rafiki_sliderjpg

De film Rafiki ging op het filmfestival in Cannes in première, maar de release in eigen land werd verboden. Het lukte na veel actievoeren om de film een week in de bioscopen te vertonen.  

Speciale gast

Ook deze keer is er een speciale gast aanwezig, die na de filmvertoning door Chantal Van den Bossche wordt geïnterviewd. Judith Ndukwu, is mensenrechten- en LHBTIQ activiste en komt van oorsprong uit Nigeria. Zij zal naar aanleiding van de film vertellen over de rechten van vrouwen en LHBTI-ers in de regio. Judith woont sinds 2017 in Nederland en is in het dagelijks leven projectleider bij de Prismagroep en begeleidt LHBTIQ vluchtelingen in Nederland.

De vertoning van Rifiki is het tweede resultaat een nieuwe samenwerking op filmgebied in Amsterdam Nieuw West. Oxville Cinema, Pink Nieuw West en Roze in Beeld verzorgen komend jaar een aantal interessante filmvertoningen, waarbij naast de filmvoorstelling een extra activiteit wordt georganiseerd.

Kaarten voor de voorstelling zijn te bestellen op : www.oxville.nl

De voorstelling is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning vanuit de Meervaart, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds voor Nieuw-West.